Начин на приготвяне
Измиваме и почистваме патицата. Отделяме вътрешностите, ако има.
Измиваме ябълките и ги набождаме с вилица на няколко места.
Намазваме отвътре патицата с половината масло, слагаме розмарина и целите ябълки и зашиваме с конец.
В дълбока тенджера запържваме бекона за около 2 минути без мазнина, като непрекъснато бъркаме. След това слагаме и патицата при бекона и запържваме отвсякъде. Поръсваме със сол и черен пипер.
Сипваме коняка и изчакваме течността да се изпари. Наливаме горещата вода, намаляваме огъня и готвим около 40 минути.
Обелваме картофите и ги нарязваме на парчета.
Намазваме тава за печене с масло и сипваме картофите. Посоляваме ги и върху тях поставяме патицата, а тенджерата с бекона и соса от варенето оставяме настрана.
Покриваме с алуминиеви фолио и печем 20 минути. Изваждаме ябълките и отделяме само месестата част. Намачкваме я и я сипваме в тенджерата, в която сме варили патицата.
Подгряваме на тих огън и добавяме захарта. Когато се сгъсти, отместваме.
Сервираме, като в чиния поставяме отрязано парче патица, 2 лъжици картофи и отгоре поливаме със соса.