Начин на приготвяне
Посолете гърдите от двете страни, след което ги сложете в купа. Полейте ги с прясно изстискан портокалов сок (50 мл). Настържете на ситно лимоновата кора и добавете към месото, разбъркайте и оставете да се маринова около 2 часа (в хладилника).
Полента: Сипете вода в дълбока тенджера и изчакайте да заври. Прибавете зехтин, червен пипер и сол. Сипвайте постепенно царевичното брашно, като бъркайте непрекъснато около 10-15 минути. Настържете пармезана и го прибавете. Разбъркайте. Пресипете полентата в тава и загладете, оставете да се охлади около 15-тина минути.
Нарежете предварително накиснатите и добре отцедени сливи на кръгчета. Бадемите също нарежете. Разтопете масло на слаб огън, прибавете захарта и бъркайте докато се разтопи. Прибавете бадемите и сливи и оставете соса да покъкри около 5 минути. След това сипете виното и варете, докато сосът се сгъсти.
Извадете патешкото от маринатата и направете по него диагонални разрези – върху кожата, в двете посоки, с дълбочина около 1 см. Загрейте добре грил тигана и сипете в него половин лъжица олио. Изпечете гърдите за по 5-6 минути от всяка страна, но внимавайте – месото трябва да си остане леко червено.
Вече изстиналата полента се нарязва на правоъгълници. Запечете ги леко в тигана при месото. Идва моментът за сервиране. За целта наредете няколко правоъгълничета в чиния. Нарежете патешкото на филийки под диагонал. Полейте със соса и поднесете.
Източник: 24kitchen