Начин на приготвяне
Кравето масло се разтопява и се остава да изстине. Отделят се белтъците от жълтъците и се разбиват на сняг.
В друга купа се смесват крема сиренето (изварата), захарта и ванилията и се разбиват с миксера. Един по един се прибавят жълтъците, като след всеки се разбива по половин минута.
Към сместа се добавят сока от половин портокал, портокаловата есенция (може и настъргана портокалова кора), кравето масло и ликьора, и отново се разбива с миксера.
Добавя се и брашното, смесено с бакпулвера, и се разбърква с лъжица (аз с миксера). Накрая се слага белтъчният сняг, като внимателно се разбърква с лъжица или силиконова шпатула.
Сместа се изсипва в намаслена и набрашнена тава (при мен формата за кекс) и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 45 минути, до суха клечка.
Аз пекох отначало 10 минути само на долен реотан, като се надигна включих и горния, на 200 градуса и двата, без вентилатор. Пече се за 35 минути, като накрая отгоре покрих с навлажнен вестник, за да не прегори.
Оставя се за около пет минути във формата и тогава се изважда върху решетка да изстине. Украсява се по желание с пудра захар или шоколад.
Начупените шоколади се слагат в две отделни купи с по 1 с.л. олио. Разтопяват се в микровълнова, като се разбъркват с лъжица на всеки 30 секунди.
Оставят се да изстинат и леко да се стегнат и след това с тях последователно се залива готовият кекс.
Крайният резултат е един много вкусен, галещ небцето сладкиш ! :)
Забележка: Вместо крема сирене спокойно можете да ползвате безсолна извара, та даже и направена от вас (личен опит).