Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Сладкиш с Крема Сирене и Шоколад

Сладкиш с Крема Сирене и Шоколад

ПетяПетя
Готвач
1281k2803
Сладкиш с Крема Сирене и Шоколад
Снимка: Петя
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
16
"За такива сладкиши се говори или добро, или направо се дава рецептата"

Необходими Продукти

  • крема сирене - 250 г (безсолна извара)
  • масло - 100 г
  • яйца - 5 бр.
  • пудра захар - 200 г
  • ванилия - 1 бр.
  • брашно - 300 г
  • бакпулвер - 1 п.(10г)
  • ликьор - 1 с.л. бадемов Амарето (или ром)
  • есенция - 1/2 есенция от портокал
  • портокалов сок - от 1/2 бр.
  • За глазурата
  • млечен шоколад - 1 бр.
  • бял шоколад - 1 бр.
  • олио - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Кравето масло се разтопява и се остава да изстине. Отделят се белтъците от жълтъците и се разбиват на сняг.

В друга купа се смесват крема сиренето (изварата), захарта и ванилията и се разбиват с миксера. Един по един се прибавят жълтъците, като след всеки се разбива по половин минута.

Към сместа се добавят сока от половин портокал, портокаловата есенция (може и настъргана портокалова кора), кравето масло и ликьора, и отново се разбива с миксера.

Добавя се и брашното, смесено с бакпулвера, и се разбърква с лъжица (аз с миксера). Накрая се слага белтъчният сняг, като внимателно се разбърква с лъжица или силиконова шпатула.

Сместа се изсипва в намаслена и набрашнена тава (при мен формата за кекс) и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 45 минути, до суха клечка.

Аз пекох отначало 10 минути само на долен реотан, като се надигна включих и горния, на 200 градуса и двата, без вентилатор. Пече се за 35 минути, като накрая отгоре покрих с навлажнен вестник, за да не прегори.

Оставя се за около пет минути във формата и тогава се изважда върху решетка да изстине. Украсява се по желание с пудра захар или шоколад.

Начупените шоколади се слагат в две отделни купи с по 1 с.л. олио. Разтопяват се в микровълнова, като се разбъркват с лъжица на всеки 30 секунди.

Оставят се да изстинат и леко да се стегнат и след това с тях последователно се залива готовият кекс.

Крайният резултат е един много вкусен, галещ небцето сладкиш ! :)

Забележка: Вместо крема сирене спокойно можете да ползвате безсолна извара, та даже и направена от вас (личен опит).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: