Начин на приготвяне
Рибата се почиства от вътрешностите и се премахват всички тъмни части, перки и др. Нарязва се на шайби. Почистеният ориз се залива с гореща вода, похлупва се с капак и се кисне 1-1. 30 ч.
Лападът се попарва, отцежда и нарязва на ситно.
В загрятото олио се поставят нарязаните на ситно лук и праз и се запържват леко. Прибавя се оризът и се запържва до прозрачност. Посолява се. Към него се прибавя лападът. Налива се вода.
Всичко се задушава до полуготовност, като се разбърква да не загори.
Прибавят се черният и червеният пипер, нарязаният на ситно магданоз и нарязаната риба.
Задушава се за 2-3 минути, след което се прехвърля в тавичка и се запича до готовност в предварително загрята фурна.
Рибата не се соли, но трябва достатъчно да са овкусени оризът и лападът.