Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Крокети»Оризови топчета с месна сърцевина

Оризови топчета с месна сърцевина

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Оризови топчета с месна сърцевина
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
10
"Уникални аранчини, които не се пържат, а се пекат до съвършенство - да ви е вкусно"

Необходими Продукти

  • ориз - 240 г.
  • телешки бульон - 1 кубче
  • кайма - 200 - 220 г
  • яйца - 3 бр.
  • зелен лук - 3 бр. (само перцата, накълцани) или див лук
  • чесън - 1 скилидка, голяма
  • черен пипер - на вкус
  • червен пипер - 1 ч.л.на люспи
  • магданоз - 2 - 3 с.л. накълцан
  • сол - на вкус
  • галета - за овалване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сварете ориза според указанията на производителя - при всеки вид и марка може да варира съотношението течност/ориз (във водата разтворете кубчето бульон, за да се овкуси). Оставете готовия ориз да се охлади.

Омесете каймата с черния пипер, червения пипер, половината зелен лук и половината магданоз. Чукнете едното яйце и сложете жълтъка при каймата, а белтъкът заделете за спойка на ориза. Останалите яйца ще са ни нужни за панировката.

От каймата направете топчета, малко по-малки от орех, и ги попарете за 6-7 минути във вряща на силен огън вода. Извадете и оставете да се отцедят хубаво.

Изстиналият ориз объркайте с яйчения белтък, заделен по-рано, черен пипер, малко сол, настърганата скилидка чесън и останалите магданоз и зелен лук.

Взимайте от ориза в шепа и сплесквайте, като в средата поставяте месното кюфтенце и затваряте оформяйки топче. След всяко трябва да мокрите ръцете си, за да не лепне и да е лесно оформянето!

Пригответе си около 300 г. галета и двете яйца- разбити и подсолени. Овалвайте първо в галета, после в яйце и отново в галета. Редът е важен, защото ако топите първо в яйце топчетата, ще се разпадат лесно, поради текстурата, която им придава оризът.

Готовите кюфтенца/крокети подреждайте върху хартия за печене и поставете в загрята на 200 градуса фурна до приятен златист загар - около 20 минути. Щом видите, че са започнали да порозовяват, извадете веднага, тъй като някои може да се напукат леко и оризът да тръгне да излиза, което не е фатално, но ще развали вида им.

Поднесете топли или на стайна температура в компания със сос по избор - доматено-босилеков, сос от сирена, чеснов сос.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: