Начин на приготвяне
Сварете ориза според указанията на производителя - при всеки вид и марка може да варира съотношението течност/ориз (във водата разтворете кубчето бульон, за да се овкуси). Оставете готовия ориз да се охлади.
Омесете каймата с черния пипер, червения пипер, половината зелен лук и половината магданоз. Чукнете едното яйце и сложете жълтъка при каймата, а белтъкът заделете за спойка на ориза. Останалите яйца ще са ни нужни за панировката.
От каймата направете топчета, малко по-малки от орех, и ги попарете за 6-7 минути във вряща на силен огън вода. Извадете и оставете да се отцедят хубаво.
Изстиналият ориз объркайте с яйчения белтък, заделен по-рано, черен пипер, малко сол, настърганата скилидка чесън и останалите магданоз и зелен лук.
Взимайте от ориза в шепа и сплесквайте, като в средата поставяте месното кюфтенце и затваряте оформяйки топче. След всяко трябва да мокрите ръцете си, за да не лепне и да е лесно оформянето!
Пригответе си около 300 г. галета и двете яйца- разбити и подсолени. Овалвайте първо в галета, после в яйце и отново в галета. Редът е важен, защото ако топите първо в яйце топчетата, ще се разпадат лесно, поради текстурата, която им придава оризът.
Готовите кюфтенца/крокети подреждайте върху хартия за печене и поставете в загрята на 200 градуса фурна до приятен златист загар - около 20 минути. Щом видите, че са започнали да порозовяват, извадете веднага, тъй като някои може да се напукат леко и оризът да тръгне да излиза, което не е фатално, но ще развали вида им.
Поднесете топли или на стайна температура в компания със сос по избор - доматено-босилеков, сос от сирена, чеснов сос.
Добър апетит!