Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Кръгъл Козунак на конци

Кръгъл Козунак на конци

Кръгъл Козунак на конци
Снимка: Ваня Георгиева
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
2
"Съвършена кръгла форма и неустоим аромат - така ли изглежда перфектният козунак"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр. (единият белтък за намазване)
  • прясно мляко - 200 мл
  • захар - 150 г
  • подсладител - 1 с.л. течен
  • ракия - 1 с.л.
  • брашно - 600 г
  • ванилия - 2 бр.
  • лимонова есенция - 1 ампула
  • лимон - 1 бр. (кората)
  • суха мая - 7 г на Йоткер
  • масло - 40 г
  • мас - 20 г
  • олио - 30 г
  • захар - за поръсване
  • филирани бадеми
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, активирате маята с малко от затопленото прясно мляко, захарта и малко брашно, трябва да получите консистенция на боза. Яйцата трябва да са на стайна температура.

Разбивате яйцата със захарта на пяна, в купа смесвате всички течни съставки с изключение на половината от смесената мазнината и постепенно започвате да добавяте от пресятото брашно.

Прехвърляте тестото на плота и започвате упорито да месите, вмъквате от останалата мазнина, разпъвате с ръце, събирате, усуквате и така, докато се усвои всичката мазнина.

Оставяте тестото да удвои обема си след което оформяте кръгли козунаци като оформяте фитили.

Формата може да направите по много начини, оплитане на плитка и завиване на охлюв или както аз съм усукала два фитила и завила на охлюв, а около него поставих друг фитил, които подвих края му отдолу.

За разкош и по интересен вид в центъра сложих по малко сладко. Формите в които ще печете, са по ваш избор, дълбоки или в тави, застлани с хартия за печене като козунаците трябва да са на голямо разстояние.

Оставете да втасат, след което намажете, поръсете с бадеми, захар и печете в загрята фурна до хубав златист цвят.

Кръгълът Козунак на конци е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: