Начин на приготвяне
Разтворете маята в половината леко затоплена вода със две лъжици от брашното и захарта. Покрийте с кърпа и оставете да шупне за 7-8 минутки.
Пресейте брашното в купа към него налейте останалата вода, зехтина и виното.
Сложете и шупналата мая и замесете меко и еластично тесто. В процеса на месене добавяйте на части солта и ръсвайте още брашно, ако ви лепне. Не прекалявайте обаче, за да не стане тестото твърдо.
Оформете на топка, намажете с малко мазнина и върнете в купата, като завиете с кърпа, и оставите на топло да утрои обема си за 40 минути.
Втасалото тесто разточете на тънка около 0.5 см. обла кора и прехвърлете в широка тава, покрита с хартия за печене.
С върха на пръстите си направете дупчици/вдлъбнатинки, без да продупчвате докрай тестото. Оставете да втаса още веднъж за 30 минути на топло.
За да намажете фокачата, смесете брашно, водичка и зехтин и с тази рядка кашичка с помощта на силиконова четка много внимателно и без притискане намажете повърхността.
Отгоре поръсете със розмарин и люспеста сол и поставете в загрята на 180 градуса фурна за 20-25 минути или до леко златист загар.
Готовият хляб покрийте с чиста кърпа за 4-5 минути да поомекне, но не повече време, за да не се задуши прекалено, все пак трябва и да ни хрупка.
Добър апетит!