Качамак с пръжки

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Качамак с пръжки
Снимка: Зори
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
35 мин.
Порции
4
"Истинска ретро класика - сочен домашен качамак с пръжки"

Необходими Продукти

  • брашно за качамак - 250 г
  • вода - 1 л.
  • сол - 1 ч.л.
  • шарена сланина - 500 г
  • олио - или мас от пръжките
  • червен пипер - щипка за поръсване по желание
  • сирене - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сланината нарежете на малки парчета, като си отделите и няколко тънко нарязани филийки за гарниране. Запържете я на умерен котлон, като внимавате да не загори.

Сложете водата да заври и добавете една чаена лъжичка сол.

Изсипете във врящата подсолена вода брашното за качамака и бъркайте с дървена бъркалка енергично.

Варете на ниска температура, за да не ви изпръска.

Варете качамака, докато се сгъсти, и започне да прави пътеки при разбъркване и да се отделя от съда.

Ако обичате сирене, сложете по 60 - 70 г на бучки във всяка чиния, сложете върху него горещия качамак и гарнирайте отгоре с горещите пръжки, парченца сланина, червен пипер на вкус и полейте с горещата мазнина от пръжките.

Качамакът с пръжки е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: