Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак с локум и боровинки

Козунак с локум и боровинки

ПетяПетя
Готвач
1281k2803
Козунак с локум и боровинки3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
110 мин.
Порции
6
"Козунак - чудо, мек, ароматен и толкова неустоим, че въобще не смятаме да го делим с другите"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • яйца - 3 бр. (без 1 жълтък)
  • прясно мляко - 200 мл , хладко
  • захар - 150 г
  • краве масло - 100 г , разтопено
  • олио - 2 с.л.
  • суха мая - 1 бр. (7 г)
  • ванилия - 2 бр.
  • лимони - настъргана кора от един
  • брашно - до 600 г
  • За плънката
  • локум - 1 кутия
  • сушени боровинки - 2 с.л.
  • За намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • олио - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички продукти трябва да са със стайна температура. Помещението, в което ще се работи, да е затоплено.

Боровинките се накисват в малко ром, а локумът се нарязва на парчета.

Маята се разтваря в хладкото мляко с 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно и се оставя на топло да шупне, за около 10 минути.

В пресятото брашно се прави кладенче и в него се слагат разбитите леко две яйца и белтъкът на третото, захарта, разтопеното краве масло, ванилиите и лимоновата кора и прибавяйки шупналата мая се замесва меко тесто.

Готовото тесто се оставя да втаса на топло до двойно увеличаване на обема му.

Втасалото тесто се взема с намаслени ръце и върху намаслен плот се разделя на две части. Всяка половинка се разделя на три равни части, които с леки движения се разтеглят на ленти.

Слага се плънката и двете части на лентата се защипват за да се образува фитил. Фитилът леко се усуква.

По този начин се приготвят шестте фитила, като при мен 5 са с плънка от нарязания на едро локум, а един е с боровинки. От тях се сплитат два козунака - единият само с локум, а другият - с локум и боровинки (кръглият).

Така приготвените козунаци се поставят във формите за печене, застлани предварително с хартия за печене, и се оставят на топло да втасат.

Намазват се с отделения жълтък, разбит с олиото и се поръсват обилно със захар.

Пекат се в предварително загрята на 180°C фурна (макар че това е относително - зависи от особеностите на фурната) до тяхната готовност.

Да ви е сладко!

Съвети:

Както и при питите избягвам да правя твърдо тесто и излишната допълнителна обработка.

Ако козунакът не е готов, а прегаря отгоре, го покривам с хартия или фолио - така, както процедирам и при питите и при печенето на кексовете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: