Начин на приготвяне
В малко топло прясно мляко се натрошава маята, прибавя се захарта и се оставя да шупне.
В брашното се прави кладенче, в което се слагат яйцето, белтъкът, солта, олиото и шупналата мая. Меси се докато се получи меко и еластично тесто. Слага се в купа, намазва се леко с олио, покрива се и се оставя да втасва за около един час. Изважда се от купата, намесва се и се разделя на топки. Броят им зависи от това, колко големи искаме да са кифличките.
Всяка топка разточваме на кръг върху набрашнена повърхност. Може да се намажат с масло, но не е задължително. Всеки кръг се нарязва на осем парченца, така, както се реже пица.
За плънката настъргваме шунката и кашкавала. Смесваме ги добре и върху всяко парче, в широкия му край слагаме от нея.
Завиваме парчетата на кифлички, като започнем от широкия край. Всяка кифличка мажем с жълтък, разбит с малко водичка.
Нареждаме ги в намазана тава или върху хартия за печене и печем в предварително нагрята фурна на 200 градуса за около 25-30 минути. Тъй като всяка фурна пече различно и времето за печене може да е различно, но те трябва да се зачервят, за да сме сигурни, че са готови.
Такива кифлички могат да се направят в много варианти. Може да не настъргвате шунката и кашкавала, а да ги нарежете на тънки парченца и така да ги сложите.
Тестото може да го разделите на 5-6 топки. Всяка от тях да разточите на кора. Мажем едната кора с масло, върху нея слагаме другата, пак мажем и така, докато наредим всичките, като само последната не се маже.
След това ги разточваме заедно и ги режем по същия начин, но тук парчетата трябва да са повече-16 или 32, тъй като са по-големи. Нататък правим всичко по същия начин.
По желание кифличките могат да се поръсят със семена.
Коментари