Начин на приготвяне
Патешкия фенер внимателно почиствам с пинцета от перушинки.
С горелка леко го пърля и измивам много добре. Оставям го да се отцеди от водата.
В една купичка смесвам сол, пипер меланж (прясно смлян), малко стрита мащерка, уискито, горчица и разбърквам.
Намазвам целия фенер с тази смес.
Портокалите обелвам от кората. Разделям единият на две половини и го слагам във вътрешността на фенера.
Поставям фенера в дълбока тава с капак (ако не разполагате, използвайте дебело алуминиево фолио). Отгоре нареждам резенчета портокал и поръсвам с клончета мащерка.
Наливам 1/2 л изворна вода в тавата, слагам капака и поставям във фурната за около час и половина. От време на време изваждам и поливам във получения при печенето ароматен сос.
Получава се печен ароматен фенер с интересна пикантна коричка.
Получената патешка мас може да прецедите и да съхраните в буркан за готвене.