Black Angus на тиган

04/04/2018
marcheva14
отmarcheva14Мастър Шеф88871055591
"Първо опитайте, после ще говорим Няма равен "
Приготвяне15 мин.
Готвене50 мин.
Общо65 мин.
Порции2
Сготви+1 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 847
  • Преглеждания за месеца496
  • Преглеждания за седмицата42
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • говеждо месо - 2 стека Black Angus (по 250 г един стек)
  • сол - на люспи
  • черен пипер - едро смлян
  • ГАРНИТУРА
  • картофи - около 1/2 кг печени
  • масло - 60 г
  • италиански подправки - 2 ч. л.
  • мащерка - 2 щипки
  • печурки - 4 - 5 бр.
  • масло - около 40 г + 1 ч. л. зехтин
  • сол
  • черен пипер
  • копър
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Стековете се измиват, много добре се подсушават, подправят със сол и черен пипер. Запечатват се на сух тиган, може и грил-тиган до желаната степен. Изваждат се от тигана, отново се посипва пипер и се връща обратно за около 30 секунди на страна. Приготвени са Medium Rare. Готовите стекове се изваждат.

Гарнитурата е от печени картофи с масло, поръсени с италиански подправки и мащерка. Готви се до готовност на картофите, за около 35-40 мин.

Обелените печурки се поставят в тиган с масло. По време на пърженето се заливат с маслото. Изпържват се за кратко време. Трябва да останат хрупкави. Готови се посипват с наситнен копър.

След като е изпечено на желаната степен месото се оставя да отпочине за около 10 минути и след това се сервира.

..............................

Този вид месо е от специална порода телета и по принцип се предлагат в собствена кръв. Не се обработват допълнително, не се мариноват. Нарича се още "мраморно" месо, защото има подкожни мазнини и точно те придават тази сочност на месото, неговата крехкост. Поставя се в силно нагорещен грил-тиган или тиган с дебело дъно. Не се добавя мазнина, самото месо има достатъчно.

Месото се изважда от хладилник и се оставя за 30 минути на стайна температура преди да бъде обработвано.

Няколко са степените на изпичане:

Rare - изпичане двустранно за не повече от 1 минута на страна, за да хване коричка само отгоре, да е покафеняла. При натиск с пръст трябва да има мека структура. Може да се ползва кулинарен термометър и вътрешната температура би трябвало да е 45-47 градуса.

Medium Rare - времето на изпичане се увеличава в зависимост от дебелината на стековете, около 2-2.5 мин на всяка страна. Месото е розово-червено, но коричката на стека е по-дебела и оформена.

Medium - добре изпечена външна част и кървава сърцевина, отново зависи от дебелината на стековете. При този начин на изпичане стековете са крехки и сочни и се режат с лекота.

Medium Well done - това са напълно изпечени стекове. Преобладава кафяв цвят с лек нюанс на розово.

Well done - степен, при която месото е напълно изпечено и при разрязване от него не изтичат соковете на месото, то е сухо и жилаво.

Много често този вид печене, Rare, Medium Rare, когато месото е по-кърваво, не се приема от много хора, но това e изключително малък остатък кръв и точно той спомага до тази крехкост и влажност на стека.подобни рецепти тук

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар