Начин на приготвяне
Това е един по-различен козунак, който ще ви очарова с аромата си благодарение на подправките, на пръв поглед нетипични. От тях слагаме малко, с което само загатваме за един по-интересен и различен аромат, сливащ се с традиционния вкус на познатият ни великденски козунак. Рецептата е за смели експериментатори, които не се колебаят да опитат нещо ново.
Разтворете маята в леко затопленото прясно мляко заедно с лъжичка захар и две лъжички брашно. Покрийте с кърпа и оставете да шупне за 8-10 минути.
Пресейте брашното в купа и направете кладенче, в което сипете леко разбитите яйца, без единия жълтък, половината мазнина, лимоновата кора, ванилиите, подправките, рома и шупналата мая. Замесете тесто, прехвърляйки го на набрашнен плот и ръсвайки по много малко брашно и от останалата мазнина. Месете, докато спре да лепне и получите гладко, пухкаво тесто.
Щом започнат да ви се образуват мехурчета, оформете топка. Върнете в купата - намазнена или набрашнена леко и покрийте с влажна, чиста кърпа. Оставете на топло да втаса за 2 часа, след което извадете отново върху плота и със стиснати юмруци или длани натискайте тестото, за да извадите въздуха от него. Ще чуете леко пукане от въздушните мехурчета.
Разделете на 6 равни части и всяка оформете на фитил, засуквайки го леко. Три по три слетете на две плитки и съединете краищата им. Двата оформени козунака поставете в кръгли тавички с диаметър около 18 см всяка, покривайки с хартия за печене.
Приберете във фурната загрята на 40 градуса и впоследствие изключена. Щом утроят обема си и бухнат хубаво за около 50 минути, намажете внимателно (без да притискате) с разбит с малко водичка жълтък и поръсете със захар и филирани бадеми.
Захарта може да смесите с анасон на прах за още повече аромат, а по желание да си добавите и още от останалите подправки, с изключение на кимиона, с който няма да е удачно да се прекалява. Той се слага само в тестото за лек загатващ нюанс.
Поставете в загрята на 160 градуса фУрна, без вентилатор. Печете около 30 минути, наглеждайки от време на време и покривайки с алуминиево фолио, ако бързо хванат тъмен загар.
Готовите ароматни козунаци оставете да изстинат преди да разрежете.
Да ви е сладко!
Коментари