Начин на приготвяне
Започва се един ден по-рано;
Фурна - 130 градуса;
Форма с диаметър - 23-24 см с ринг.
Всички плодове се поставят в робот/блендер, добавя се захарта и лим. сок, разбиват се до крем. Прецеждат се през цедка. Не е необходимо да се поставят на котлон, освен ако не се съхранява за по-дълго време.
Бисквитите се поставят в найлоново пликче и с точилка се минава отгоре, за да станат на трохи. Изсипват се в купа, добавя се разтопеното масло и 1 с. л. захар. Разбъркват се до мокър пясък.
Формата с ринг се намаслява с масло включително и стените ѝ, покрива се дъното с хартия, но така че да излиза извън очертанията на диаметъра, т.е. рингът при закопчаване да захване хартията. Краищата се прибират под дъното на формата. Изсипват се бисквитите и с дъното на чаша се притискат много хубаво. Поставят се в загрята фурна на 150 градуса за 10 мин. Изваждат се.
Крема сиренето се поставя в купа със захарта, нишестето и се разбърква до крем с миксер. Едно по едно се прибавят всички яйца, маскарпонето, ванилията, лим. кора и лим. сок. Разбива се до крем.
Сместа се изсипва върху бисквитите, заравнява се, завива се плътно в алум. фолио отвсякъде и се поставя да се пече на водна баня в тава върху хавлийка. Налива се гореща вода до средата на формата. Пече се на 130 градуса - точно 70 мин.
След тези 70 минути фурната се изключва и формата с чийзкейка остава във фурната до пълното му охлаждане, а след това се прибира в хладилник за 1 нощ.
6. След като се извади от хладилника с горелка или сешоар се минава по стените на формата, за да може по-лесно да се извади и да не се нарани. Отгоре се поставя решетка и се обръща, отстранява се хартията, обръща се отново върху сервизна чиния.
Реже се на тортени парчета, залива се с кули от горските плодове.
Чийзкейкът Лимоново маскарпоне е много вкусен.
Източник: Recipe 30