Начин на приготвяне
Активира се маята, като се разбърква в хладка вода с лъжица захар.
Когато шупне, сипваме в брашното, пресято в тава. Добавят се яйцата, като се отделя един жълтък за намазване, прибавя се останалата захар и аромати. Разбърква се с вилица до побеляване, докато се разтопи захарта, добавяме и мазнината и месим на гладко тесто.
Покрива се с фолио и оставяме във фурната на 50°C да втаса около 30-40 минути. Готовото тесто се разточва на кръгла кора и се нарязва на 8 триъгълника.
В широката част на всеки се поставя парче мармалад и навиваме кифли. Двата края се свързват и защипват, нареждаме в тава върху хартия за печене.
Последното се оформя на лента, навита на охлюв за центъра.
Намазва се с разбит жълтък и поръсваме сусам, захарни цветни пръчици и лешници.
Поставя се във фурната, включваме на 180°C и печем до готовност.
Цветята се измиват, подсушават и намазват с четка за рисуване с разбит белтък.
Поръсваме със захар и оставяме върху хартия за печене да съхнат.
Хубаво е да се приготвят предварително ден-два.
Декорираме Великденската пита с теменужките и сервираме на празничната трапеза.
Светли Великденски празници на всички!