Начин на приготвяне
Брашното се пресява. В купа се слага част от него и се прави кладенче. Маята се активира във водата с 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно за 15 минути.
През това време се разбиват жълтъците със захарта и ванилената захар, като постепенно се добавя топлото мляко, докато се разтопи захарта. При брашното се поставя настърганата кора от лимона, шупналата мая, жълтъците с млякото и захарта и 5 с.л. от олиото.
Всичко това се разбърква с лъжица и накрая се изсипват белтъците, разбити на пяна. Когато те се поемат постепенно се добавя още от брашното и когато вече е трудно да се бърка с лъжица, тестото се изсипва на плота.
На плота се поръсва брашно и се започва с месенето. Накрая, когато тестото е станало гладко и с мехури по него-тук там, то се разтяга напред и се полива с 1-2 с.л. олио. Когато то се поеме от тестото се прави така още 2-3 пъти.
Накрая тестото се тупка на плота 100-150 пъти. Пак се премесва и се намазва отдолу и отгоре с олио. Поставя се в купа, покрива се с найлон и кърпа и се оставя да втасва- или във фурната, или над тенджера с гореща вода, като капакът и се обръща и там се поставя купата с тестото.
Изчаква се да втаса хубаво-за около час и половина. След това тестото се дели на две части, а всяка част на три. Правят се топчета и после с ръце се изтеглят на дълги фитили.
Всяко фитилче се разтваря и се намазва с разтопено масло. След това то се затваря хубаво и пак се точи с ръце като леко се усуква. И така от три фитила се оформя плитка, която се поставя в тава покрита с хартия.
Оформените козунаци пак се покриват с найлон и кърпа и се оставят на топло да втасват. След това се намазват с белтъка, поръсват се със захар и се украсяват с парченца локум. Пекат се на 170 градуса за около 40 минути. Готови се покриват с кърпа.