Пълнено агне на пещ за Великден

Диана АндроваДиана АндроваГотвач15410231
08/04/2018
"Защото искаме да запазим традициите и да се насладим на най-доброто агнешко печено - приготвяме го винаги на пещ"
Приготвяне120 мин.
Готвене480 мин.
Общо600 мин.
Порции10-15
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо1 836
  • Преглеждания за месеца12
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сваряваме агнешките дреболии. Нарязваме на дребно. В олиото запържвам добре отцедената и сварена дреболия съвсем леко и посолявам със сол.

След това запържваме и ориза, докато придобие стъклен вид и прибавяме зеления лук и джоджена. Подправяме с черен пипер и още сол, ако е необходимо.

Добавяме около 2 литра топла вода и варим до полуготовност. След като ориза и дреболията поизстинат, разбъркваме добре, пълним агнето с приготвената плънка, слагаме и парченцата краве масло и зашиваме отвора със здрав конец (памучен).

На дъното на тава поставяме няколко лозови пръчки, отгоре слагаме агнето. Намазваме агнето и от двете страни обилно с масло и посоляваме и поръсваме с червен пипер.

Завиваме тавата хубаво с фолио - от мойта баба знам, че за тази цел в миналото са ползвали лапад, като са покривали агнето с дебел слой листа.

Печем 2 часа в пещ, която опалваме предварително. След това агнето се обръща и залива със соковете, които е пуснало.

Завива се с агнешката кърпа и се връща във фурната. На сутринта на Великден на трапезата вече присъства топло и крехко агнешко.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар