Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Кифлички»Кифлички от козуначено тесто

Кифлички от козуначено тесто

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Кифлички от козуначено тесто
Снимка: Мария Симова
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
55 мин.
Порции
24
"Маскирайте козунака като кифлички и хапвайте по всяко време на годината"

Необходими Продукти

  • яйца - 5 бр.
  • захар - 300 г
  • масло - 80 г
  • олио - 80 г
  • прясно мляко - 250 мл
  • прясна мая - 42 г
  • брашно - 1 кг
  • лимони - кора от 1 бр.
  • ванилия - 2 бр.
  • сол - 1 ч.л. равна
  • плънка
  • течен шоколад - 200 г
  • ябълков пестил - 200 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното и оформете кладенче в него. Разтворете маята в 100 мл затоплено прясно мляко и 1 с.л. захар.

Изсипете сместа в кладенчето и оставете така за 15 минути да шупне маята. Разбийте яйцата и ги сипете при втасалата мая и прибавете разтопеното масло, олиото и солта.

Разтопете захарта в останалото мляко и ги добавете, прибавете ванилийките и настърганата лимонова кора, замесете меко тесто. Намазнете купа, поставете тестото и покрийте със стреч фолио и чиста кърпа, оставете да втаса.

Втасалото тесто обезвъздушете с притискане с пръсти. Разделете го на две топки, разтворете топките първо с пръсти, а после леко с точилката на кори, нарежете корите на 12 триъгълника.

Във всеки триъгълник поставете в широката част от плънките. На едната кора по 1 ч.л. пълна с течен шоколад, а във втората по едно голямо кубче ябълков пестил.

Навийте триъгълниците на кифлички и ги подредете в тави постлани с хартия за печене, оставете на топло да втасат.

Намажете ги с разбито яйце с 1 с.л. прясно мляко и ги поставете в предварително нагрята на 160 градуса фурна печете до златисто.

Намажете ги със захарен сироп 1:1 вода и захар, предварително приготвен.

Кифличките с ябълков пестил поръсете с навлажнена кристална захар, а с шоколад ги поръсете леко с пудра захар.

Кифличките от козуначено тесто са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Рецептата за тестото е супер точна и кифличките са много, много вкусни. Препоръчвам
11.05.2024 17:45