Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Великденски Кулич

Великденски Кулич

Нина Иванова ИвановаНина Иванова Иванова
Мастър Шеф
6145k2k7
Великденски Кулич
Снимка: Нина Иванова Иванова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
180 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
240 мин.
Порции
1
"Забравете за козунаците - вече на Великден ще посрещаме гостите с уникален Великденски кулич"

Необходими Продукти

  • мляко - 110 мл леко топло
  • мая - 7 г суха
  • яйца - 1 бр.
  • жълтъци - 2 бр.
  • захар - 80 г
  • масло - 50 г разтопено
  • сол - 1/2 ч.л.
  • ванилия - 2 бр.
  • брашно - 350 г
  • масло - 70 г меко
  • лимонова кора - настъргана
  • бадеми - белени за украса
  • захаросани плодове - 4 с.л. за плънката
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в леко затопленото мляко с една супена лъжица захар и 2-3 с.л. брашно. Разбъркайте и оставете да шупне за около 15 минути на топличко. В купа разбийте с миксер яйцето, жълтъците и захарта до пухкава смес. Към тях добавете втасалата мая, ванилията, солта и лимоновата кора. Разбъркайте хубаво.

Добавете половината от брашното. Разбъркайте. Налейте разтопеното масло. Добавете и останалото брашно. Замесете тесто. Ако е прекалено течно добавете съвсем малко брашно. Тестото, което трябва да се получи, е много лепкаво. Преместете го на плота, на който ще работите, и започнете да месите.

Помагайте си с шпатула, за да остъргвате тестото, тъй като е много лепкаво, но НЕ добавяйте брашно. Не губете търпение и месете. След около 15 минути месене тестото ще започне да се оформя и все по-малко да лепне, докато се образува меко и еластично вече нелепнещо тесто.

Намажете купа и самото тесто с масло. Захлупете със свежо фолио и оставете за около 1 ч. 30 мин. да втаса и удвои размера си. Втасалото тесто е за един голям кулич.

При готовност върху леко поръсена с брашно повърхност разточете тестото на правоъгълник. После с ръце започнете леко да дърпате тестото, за да го изтъните до прозрачно. Тестото е еластично, но все пак внимавайте да не го накъсате. При готовност намажете големия правоъгълник с мекото масло.

Поръсете със захаросаните плодове. Навийте на руло от към тясната страна. Срежете рулото през средата като оставите около половин пръст несрязана част. Навийте срязаното руло на охлюв до несрязаната част, след това останалото го навийте отгоре върху охлюва, докато се получи нещо като роза.

Застелете кръгла форма за печене с хартия. Направете висок борд от хартия за печене и го поставете във формата. Поставете козунака във формата. Оставете да втаса около 30 мин.

Намажете кулича с масло и поръсете или набодете бадеми отгоре. Печете в загрята на 180 C фурна за около 60 мин. или малко повече ако се наложи, след като проверите с клечка дали е суха.

След около 10 мин. като се позапече поставете фолио отгоре, за да не потъмнее много. При готовност извадете от фурната и оставете да се охлади. Поръсете с пудра захар при сервиране.

Великденският Кулич е много вкусен.

Рецептата е адаптирана от Йоли

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: