Крехък Телешки Стек на Фурна

20/05/2018
"За телешкия стек или изкуството да се наслаждаваш на живота, похапвайки вкусно "
Приготвяне10 мин.
Готвене17 мин.
Общо27 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо32 552
  • Преглеждания за месеца133
  • Преглеждания за седмицата113
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

  • телешки стекове - 4 бр. (3.5 см. дебелина всеки)
  • зехтин - 2 с.л.
  • сол - на вкус
  • За сос
  • готварска сметана - 300 мл
  • черен пипер - 1 к.л. прясно смлян
  • черен пипер - 4 - 5 цели зрънца
  • сол
  • бульон - 5 с.л. от печенето
* мерки и количества

Видео Рецепта

Начин на приготвяне

Пуснете фурната да загрява до 200 градуса. Измийте и подсушете месото, ако има излишни ципички ги отстранете.

Запечатайте в нагорещен на силен огън грил тиган с лъжичките зехтин всеки от стековете до тъмен златист загар, след това веднага, както са си в същия тиган, ги пъхнете във загрялата вече до 200 градуса фурна.

Ако вашият тиган не е с метална дръжка и не е подходящ за фурна, трябва да ги прехвърлите в тавичка. Печете 3-4 минутки.

В тенджерка загрейте сметаната на умерен огън.

Сипете 5-6 с.л. от сосчето, пуснато от месото при печенето. Добавете черния пипер, сол на вкус и щом сосчето закъкри бъркайте 3-4 минутки.

През това време е добре месото да стои завито във фолио.

Щом сосчето е готово разпределете телешкото на порции и всеки стек поръсете със сол (за предпочитане едра, люспеста) и залейте с малко сос. Останалия поднесете отделно, за да може всеки на масата да си добавя колкото желае допълнително.

Забележка:

Степента на изпичане в рецептата е леко алангле, затова ако не сте му почитатели гответе месото малко по-дълго във фурната, но имайте предвид, че това ще бъде за сметка на крехкостта му - колкото по-препечено е телешкото, толкова по-сухо и жилаво ще е.

Добър апетит!

Голяма бамбукова дъска за сервиране и рязане - 38 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Голяма бамбукова дъска за сервиране и рязане - 38 см
37.99 лв.
34.99 лв.
Виж ››

Подгответе лесно, бързо и чисто продуктите за ястието си върху бамбуковата дъска за рязане. Висококачествена, устойчива на следите от нож, достатъчно голяма, за да се чувствате комфортно, докато готвите. Отделете специално място в кухнята на вашата бамбукова дъска, защото тя ще остане дълго време там.

Рейтинг

5 9
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар