Начин на приготвяне
Измийте агнето и го оставете да се отцеди (подсуши) от водата. Започнете с плънката, в тенджера разтопете маслото заедно с олиото, добавете нарязаните пресен чесън и лук, настърганите моркови, нарязания джоджен, черен пипер на вкус и запържете за кратко.
Прибавете измития и добре прецеден от водата ориз, запържете до стъклен цвят. Добавете бульона и след като заври посолете на вкус, оставете да поври за кратко и като се сгъсти, премахнете от огъня, затворете капака на тенджерата и оставете да се охлади и попие всичкия сок.
На дъното на тавата, в която ще печете агнето, нарежете пресния лук и джоджен.
Направете разрези с нож на агнето от външната страна. Смесете всички съставки за пастата, с която ще намажете агнето на кашичка. Обелете и нарежете чесъна на четири резенчета по вертикала.
С пастата намажете агнешкия бут от външната страна, като мажете и прорезите много добре. Във всеки прорез поставете по резен чесън, и поставете агнето да легне на бута си в тавата, пречупено леко в средата при ребрата (не го разделяйте на две с нож).
Намажете цялата вътрешна част с пастата много добре и поставете плънката в средата при ребрата между плешката и бута (аз използвах булото на агнето, поставих я вътре като в торбичка). Сгънете агнето на две, като плънката остава в средата, намажете с останалата паста външната страна на плешката и шпиковайте с чесънчетата. Налейте 1 ч.ч. бира на дъното на тавата.
Поставете тавата с готовото агне в предварително нагрята на 250 градуса фурна и печете около 10 минути, да се запечата. Извадете тавата и покрийте много добре агнето с алуминиево фолио. Намалете фурната на 150 градуса без вентилатор и печете така в продължение на 3 часа. През последните 10 минути премахнете фолиото да се запече, до лек загар.