Мантъ по Арменски

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Мантъ по Арменски2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
105 мин.
Общо
150 мин.
Порции
8
"Ако искате да прекарате повече време в кухнята днес, имаме предложение за мантъ по арменски, което ще ви удовлетвори"

Необходими Продукти

  • тесто
  • яйца - 2 бр.
  • вода - 300 мл хладка
  • олио - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • брашно - 500 г
  • брашно - за месене и разточване
  • плънка
  • пилешко месо - 300 г сварено, ситно накълцано
  • пилешки бульон - 6 с.л.
  • черен пипер - 1/2 к.л
  • сол - 1 к.л.
  • зехтин - 1/3 ч.ч. за готвене
  • пилешки бульон - 1.5 л.
  • чеснов сос
  • заквасена сметана - 250 мл
  • чесън - 2 скилидки, пресован
  • сол
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се смесва със солта. Прави се кладенче в него и се чукват яйцата, добавя се олиото и водата.

Замесва се твърдо тесто, като се добавя допълнителното брашно, докато престане да лепи.

Омесеното тесто се оформя на топка, покрива се с чиста кърпа и се оставя да почине около 30 минути.

За плънката:

Свареното пилешко месо се нарязва на много ситно, добавят се 6 с.л. от бульона и се овкусява със сол и черен пипер.

Върху набрашнения плот тестото се разточва на кора с дебелина около 3 милиметра. С помощта на квадратна формичка за курабии или с нож се нарязва на квадрати. Върху всяко квадратче се поставя от плънката и тестото се прищипва от двата края, за да се получи малка лодка.

Така оформените лодки се прехвърлят в намазана със зехтин тава. Отгоре се поливат с тънка струя зехтин.

Запичат се за в предварително загрята на 180 градуса фурна на средна решетка и включен вентилатор за около 15 минути.

Изваждат се от фурната и се поливат с горещ пилешки бульон, колкото да се покрият. Връщат се във фурната за още 40 минути.

За чесновия сос се хубаво се разбива заквасената сметана с пресованите скилидки чесън, овкусява се със сол и черен пипер. Прибира се в хладилника, за да се охлади.

Арменските мантъ се сервират в дълбока чиния с част от бульона, в който са се пекли.

Всяка порция се залива с 2-3 лъжици от чесновия сос и се сервират веднага.

Опитай и класическото турско мантъ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: