Начин на приготвяне
Брашното се смесва със солта. Прави се кладенче в него и се чукват яйцата, добавя се олиото и водата.
Замесва се твърдо тесто, като се добавя допълнителното брашно, докато престане да лепи.
Омесеното тесто се оформя на топка, покрива се с чиста кърпа и се оставя да почине около 30 минути.
За плънката:
Свареното пилешко месо се нарязва на много ситно, добавят се 6 с.л. от бульона и се овкусява със сол и черен пипер.
Върху набрашнения плот тестото се разточва на кора с дебелина около 3 милиметра. С помощта на квадратна формичка за курабии или с нож се нарязва на квадрати. Върху всяко квадратче се поставя от плънката и тестото се прищипва от двата края, за да се получи малка лодка.
Така оформените лодки се прехвърлят в намазана със зехтин тава. Отгоре се поливат с тънка струя зехтин.
Запичат се за в предварително загрята на 180 градуса фурна на средна решетка и включен вентилатор за около 15 минути.
Изваждат се от фурната и се поливат с горещ пилешки бульон, колкото да се покрият. Връщат се във фурната за още 40 минути.
За чесновия сос се хубаво се разбива заквасената сметана с пресованите скилидки чесън, овкусява се със сол и черен пипер. Прибира се в хладилника, за да се охлади.
Арменските мантъ се сервират в дълбока чиния с част от бульона, в който са се пекли.
Всяка порция се залива с 2-3 лъжици от чесновия сос и се сервират веднага.
Опитай и класическото турско мантъ.