Начин на приготвяне
Поставяме пилешкото месо в тенджера със студена вода. Прибавяме съставките за бульона и сваряваме бутчетата до полуготовност.
След като се охладят, прецеждаме бульона и обезскостяваме месото на малки късчета.
В сгорещената растителна мазнина и маслото поставяме изчистения и нарязан на филийки кромид лук. Маслото обогатява неговите вкусови качества. Сотираме, докато омекне и към него добавяме почистения арпаджик.
Деглазираме с виното и продължаваме да разбъркваме, докато алкохолът се изпари.
Следват и останалите компоненти в пилешката яхния - късчетата месо, брашното, разтворено в малко студена вода, червеният и черният пипер, дафинът, чесънът, солта и лютите чушки /за любителите на пикантното/, които прибавяме в ястието след около 5-7 минути от задушаването на лука.
Заливаме с горещият пилешки бульон и оставяме ястието да се готви на умерен огън още 6-10 минути. Месото е сварено и топлинната обработка на ястието е по-кратка.
Накрая прибавяме накиснатите сини сливи, доматеното пюре и пръчица канела /по желание/.
Нейното присъствие придава екзотичен привкус на яхнията, допълваща се със сладникавата нотка на сините сливи.
Споделям и още един вариант за тяхното поднасяне в пилешкото ястие. Накисваме сините сливи в бяло вино за около 4 часа. Отцеждаме и поставяме в нагорещен тиган с лъжица масло и пръчка канела.
Докато карамелизираме плодовете, маслото поема аромата на канелата. Прибавяме сливите в яхнията към края на топлинната ѝ обработка. Вкусът е също тъй божествен.
Поднасяме ястието с нарязан на ситно магданоз, селски хляб за топене и чаша изстудено вино.
Яхнията от пиле със сушени сливи е готова.