Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Пилешко месо»Яхния»Яхния от пиле със сушени сливи

Яхния от пиле със сушени сливи

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Яхния от пиле със сушени сливи
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 4
06/11/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Уникално ястие с екзотичен вкус и лек дъх на канела - не може да не го опитате"

Необходими Продукти

  • пилешки бутчета - 2 бр.
  • сини сливи - 150 г
  • доматено пюре - 2 с.л.
  • кромид лук - 400 г
  • арпаджик - 100 г
  • растителна мазнина - 3 с.л.
  • масло - 1 с.л.
  • брашно - 30 г
  • бяло вино - 50 мл
  • чесън - 2 скилидки
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - 10 зърна
  • дафинови листа - 2 листа
  • люти чушки - 1 - 2 бр., по желание
  • сол - на вкус
  • магданоз - за поръсване
  • канела - 1 пръчка
  • за бульона
  • вода - 1 л
  • черен пипер - на зърна
  • дафинов лист - 1 бр.
  • моркови - 1 бр.
  • корени от магданоз - 1 вр.
  • мащерка - 3 - 4стръкчета прясна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Поставяме пилешкото месо в тенджера със студена вода. Прибавяме съставките за бульона и сваряваме бутчетата до полуготовност.

След като се охладят, прецеждаме бульона и обезскостяваме месото на малки късчета.

В сгорещената растителна мазнина и маслото поставяме изчистения и нарязан на филийки кромид лук. Маслото обогатява неговите вкусови качества. Сотираме, докато омекне и към него добавяме почистения арпаджик.

Деглазираме с виното и продължаваме да разбъркваме, докато алкохолът се изпари.

Следват и останалите компоненти в пилешката яхния - късчетата месо, брашното, разтворено в малко студена вода, червеният и черният пипер, дафинът, чесънът, солта и лютите чушки /за любителите на пикантното/, които прибавяме в ястието след около 5-7 минути от задушаването на лука.

Заливаме с горещият пилешки бульон и оставяме ястието да се готви на умерен огън още 6-10 минути. Месото е сварено и топлинната обработка на ястието е по-кратка.

Накрая прибавяме накиснатите сини сливи, доматеното пюре и пръчица канела /по желание/.

Нейното присъствие придава екзотичен привкус на яхнията, допълваща се със сладникавата нотка на сините сливи.

Споделям и още един вариант за тяхното поднасяне в пилешкото ястие. Накисваме сините сливи в бяло вино за около 4 часа. Отцеждаме и поставяме в нагорещен тиган с лъжица масло и пръчка канела.

Докато карамелизираме плодовете, маслото поема аромата на канелата. Прибавяме сливите в яхнията към края на топлинната ѝ обработка. Вкусът е също тъй божествен.

Поднасяме ястието с нарязан на ситно магданоз, селски хляб за топене и чаша изстудено вино.

Яхнията от пиле със сушени сливи е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: