Начин на приготвяне
За плънката лукът, чесънът и морковът се нарязват на парченца и се задушават в зехтина, добавя се каймата и се запържва.
Добавят се белените домати и пюрето, разтворено в чашата вода, оставя се да се поизпари течността.
Добавя се зеленчуковият бульон или вода и се вари на тих огън около 45 минути. Подправя се на вкус.
За соса Бешамел се разтопява маслото и се прибавя брашното, разбърква се и бавно и непрекъснато от млякото, за да не се получат бучки. Ври до сгъстяване, посолява се и се слага индийското орехче.
Подходяща форма се намазва с масло, на дъното се слагат от соса и плънката, нареждат се кори за лазаня, сос и плънка, настърган пармезан, така се правят максимално пет реда. Най-накрая се покрива със сос Бешамел и настърган пармезан.
Лазанята се пече в загрята фурна на 250 градуса около 20 мин на средна скара.
Преди да се сервира, се оставя леко да се охлади около 10 минути.
Класическата италианска лазаня е готова.
Вижте също как се прави лазаня с пиле или спаначена лазаня.
Коментари