Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Великденски венец-руло с глазура

Великденски венец-руло с глазура

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k24
Великденски венец-руло с глазура5 / 5
15/04/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
1

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр.
  • захар - 150 г
  • прясно мляко - 150 мл
  • олио - 100 мл
  • сол - 1/2 к.л.
  • ванилия - 2 бр.
  • лимон - 1/2 бр. кората
  • прясна мая - 20 г
  • брашно - 500 г
  • течен шоколад - за плънка
  • глазура
  • лимонов сок - 5 с.л. прясно изцеден
  • пудра захар - 1 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното 2 пъти, оформете кладенче и добавете солта в него.

Размийте маята в част от топлото прясно мляко, добавете 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно, разбъркайте и оставете на топло да шупне.

Разбийте 2 яйца и 1 белтък със захарта, добавете ванилиите, фино настърганата кора на лимона и останалото прясно мляко, разбъркайте добре.

Сипете яйчената смес и шупналата мая в кладенчето при брашното и замесете меко тесто, като при месенето прибавяте леко затопленото олио на няколко пъти. Завийте тестото и оставете на топло да удвои обема си.

С пръсти (без премесване) обезвъздушете тестото. Поставете го върху намаслен плот и оформете правоъгълна кора, намажете кората с течен шоколад и навийте на руло.

Поставете рулото в тава постлана с хартия за печене с чаша в средата, нарежете отстрани на няколко равномерни прореза, но не докрай.

Оставете тавата на топло да удвои обема си рулото. Намажете го с разбития жълтък с 1 ч.л. прясно мляко и поставете в студена фурна.

Включете фурната на 160 градуса и печете до готовност, като за нея проверявате с дървена клечка за зъби. Извадете рулото и оставете да се охлади върху метална решетка.

Пресейте пудрата захар, добавете лимоновия сок и разбийте със миксер до гладка смес. Залейте охладения козунак с глазурата и декорирайте по ваше усмотрение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: