Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Ябълков пай с ванилов крем

Ябълков пай с ванилов крем

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Ябълков пай с ванилов крем11 / 11
16/04/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Пай или крем, а защо не и двете - опитайте нашия ябълков пай с ванилов крем"

Необходими Продукти

  • За ябълковия пай
  • брашно - 200 г + за поръсване на плота
  • вода - около 2 с.л. студена
  • масло - 100 г + 50 г за пълнежа
  • яйца - 1 бр.
  • захар - 150 г. за пълнежа + 3 - 4 с.л. за тестото
  • ябълки - 2 бр.
  • ванилова захар - 20 г
  • канела - на вкус
  • лимонов сок - от 1/2 лимон
  • кора от портокал - 1 - 2 с.л. фино настъргана (оранжевата част)
  • галета - 10 - 11 с.л.
  • За ванилов крем
  • ванилия - 1 шушулка
  • прясно мляко - 250 мл
  • жълтъци - 3 бр. (от единия заделяме малко за намазване на пая)
  • захар - 4 с.л.
  • нишесте - 1 с.л. с връхче, натурално
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяме тестото, като в купа пресеем брашното и смесим със захарта и ваниловата захар. Добавяме студеното масло на кубчета и с пръсти втриваме до получаване на трохи. Тогава слагаме жълтъка и една по една лъжичките вода, намачвайки с пръсти до получаване на компактно тесто. Ако е нужно си ръсваме още брашно или съответно студена водичка, докато тестото стане гладко. Прибираме го в хладилник за около 1 час.

Разточваме стегнатото тесто на тънка кора и изрязваме кръг с диаметър малко по-голям от този на тавичката (20-21 см), в която ще печем. Целта е краищата да се подвият нагоре и да се накъдрят леко. Запичаме за кратко във загрята на 200°C фурна, за да се подсигурим, че блатът няма да остане суров, тъй като плънката ще го навлажни впоследствие.

Приготвяме си и плънката, за която почистване и режем ябълките на тънки малки парченца. Поръсваме ги с лимонов сок и разтопените 50 г масло. Слагаме при тях галетата, 150 г захар, канела на вкус, портокалова кора и ваниловата захар. Разбъркваме добре и сипваме върху блата.

От останалото тесто изрязваме ленти или формички по избор, с които захлупваме пая. Намазваме с малко жълтък (от един от трите, които имаме приготвени за крема) разбит с малко вода и капчици олио. Поръсваме със захар и печем в заграята на 180 градуса фурна до златисто.

Докато паят изстива, приготвяме ванилов крем, с който ще го полеем при поднасяне.

Загряваме по-голямата част от млякото със захарта и цепнатата ванилова шушулка. Щом заври, намаляме огънят до минимум и добавяме на тънка струйка и при непрестанно бъркане разбитите с нишестето и останалото мляко жълтъци. Предварително отстраняваме ванилията. Бъркаме до сгъстяване.

Изстиналият ябълков пай режем на парченца и всяко заливаме с още топлият крем и поднасяме за десерт, следобедна закуска или компания за чаша кафе, чай или мляко.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
510
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Елена Стефанова Йорданова
Елена Стефанова Йорданова
Разкош,много изкушаващо:)
16.04.2018 15:02
1
1
Покажи всички подкоментари