Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса
По-дълбока керамична форма за тарт, около 22-24 см.
Брашното, захарта, маслото, яйцето, ванилията и бакпулверът се довеждат до твърдо маслено тесто.
Оформя се на топка, която се разточва по-дебело и с помощта на точилката се поставя във формата, притиска се към дъното, за да се изглади и се оформя борд по стените. Оставя се в хладилник, докато се приготви плънката.
Млякото, захарта, маковото семе, грисът и сметаната се разбъркват с телена бъркалка.
Изсипват се в касерола и се поставят на умерен котлон да се свари крем при непрекъснато разбъркване. Сваля се от котлона, добавя се ванилията, покрива се с фолио и се охлажда почти до стайна температура.
Когато кремът е охладен достатъчно, се излива в маслената кора и се пече на 180 градуса за около 30-35 мин. Охлажда се напълно.
ЗАЛИВКА:
Белтъците се разбиват на сняг. Млякото, захарта и сметаната се смесват с телена бъркалка. Внимателно на порции се прибавя разбития белтък, като се разбърква леко. за да стане на пухкав крем.
Сместа се изсипва върху студения сладкиш, отново се поставя във фурната на 180 градуса да се запече за около 15 мин.
Изважда се и се охлажда напълно. Сервира се на тортени парчета.
Немският сладкиш с маково семе е готов.