Начин на приготвяне
Къпините и боровинките се изчистват от листата и дръжките, измиват се под течаща вода в гевгир и се оставят да се отцедят.
Посипват се със захарта и престояват няколко часа или цяла нощ.
Прехвърлят се в подходящ дълбок съд и плодовете се варят на средно силен огън, като от време на време се разбъркват с дървена лъжица.
По време на варенето сладкото образува пяна, която трябва да обирате.
Когато капка от сладкото, капната върху суха порцеланова чиния не се разлива, значи сладкото е готово.
Пет минути преди да се дръпне сладкото от огъня се прибавя и лимонтузуто, като се разбърква много добре в сладкото.
Докато е още топло, сладкото се прехвърля в сухи буркани, които се затварят веднага с винтова капачка и се обръщат с капачката надолу.
Бурканите се съхраняват на хладно и тъмно място.
Да ви е сладко!
Сладкото с Къпини и Боровинки е готово.
С готовото сладко от боровинки препоръчваме да опиташ нашите предложения за чийзкейк с боровинки или кекс със сладко.