Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кремкарамелен кекс по турска рецепта

Кремкарамелен кекс по турска рецепта

Джемиле ЧешлиеваДжемиле Чешлиева
Мастър Шеф
7483k1k6
Кремкарамелен кекс по турска рецепта
Снимка: Джемиле Чешлиева
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
6
"Животът е прекалено кратък, за да се притеснявате за всяка хапка, затова хапвайте с удоволствие карамелен кекс по турска рецепта"

Необходими Продукти

  • За карамела
  • захар - 1 ч.ч.
  • яйца - 4 бр.
  • прясно мляко - 2 в.ч.
  • ванилия - 1 бр.
  • захар - 3 с.л.
  • портокалова кора - 1 бр.
  • За кекса
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 1 в.ч.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • портокалова кора - 1 бр.
  • брашно - 1.5 в.ч.
  • какао - 2 с.л.
  • бакпулвер - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тиган се карамелизира 1 ч.ч. захар и се изсипва в дъното на кексова форма.

Отделно в купа се чукват 4 яйца, добавят се прясното мляко (2.в.ч.), ванилията, 3 с.л. захар и се рендосва портокаловата кора. Всичкото се разбърква с миксер и се изсипва в кексовата форма.

След това в купа се чукват 3 яйца и се добавя 1 в.ч. захар. Разбиват се с миксер на пяна. След това се добавят олиото и прясното мляко. След кратко разбъркване се добавят и брашното, бакпулверът, какаото и се рендосва кората от портокал.

Сместа се разбърква добре и също се изсипва в кексовата форма върху първата смес с помощта на черпак.

Формата за кекс се слага в друга тава с топла вода.

Десертът се пече в загрята фурна на 200 градуса за 15 минути, след коетoфурната се намаля на 175 градуса.

След като бъде готова, се оставя да изстине напълно, съхранява се в хладилник за няколко часа и се обръща върху тепсия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: