Начин на приготвяне
Дозата е за 4 бр. буркани с вместимост от 500 мл.
Патладжаните се измиват и се нарязват на шайби с дебелина 1.5 см. Посоляват се добре и се оставят 20 минути, за да се отдели горчивия им сок.
През това време се измиват доматите и се настъргват на едро ренде. Ако правите по-голямо количество зимнина, може и да ги обелите и смелите с месомелачка.
Доматеният сос се прехвърля в дълбока тенджера, добавя се равна супена лъжица захар и 2 чаени лъжички сол с връх.
Тенджерата се слага на умерен котлон и се бърка периодично, докато остане 1/3 от него. Подправя е със ситно нарязан чесън и се дърпа от котлона.
Отцедилият се от горчивия сок патладжан се изстисква леко и се подсушава с кърпа или с домакинска хартия.
Загрява се олиото в тиган и по етапно се изпържват в него патладжаните до златисто.
В чисти и сухи бурканчета се подреждат по няколко шайби патладжан на дъното, редува се с доматен сос, докато се напълнят бурканите, като накрая се завършва със сос. Затварят се бурканите с изварени винтови капачки и се стерилизират, като се засичат 15 минути от момента на завиране на водата.
След това се дърпа съдът от огъня и се оставят бурканите във водата още 10 минути. Изваждат се внимателно и се обръщат с капачката на долу, докато се охладят.
Поднася се като апетитка или мезе, поръсено обилно със ситно нарязан пресен магданоз и чесън.
Стерилизираните патладжани с доматен сос в буркани са готови.
Ако обичаш да хапваш патладжан, опитай тази божествена мусака с патладжан или тези вкусни рулца от патладжан.
Коментари