Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Шоколадова торта»Сочна торта със сметанов крем и шоколад

Сочна торта със сметанов крем и шоколад

Яница НиколоваЯница Николова
Мастър Шеф
5403k9436
Сочна торта със сметанов крем и шоколад
Снимка: Яница Николова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8
"Дамите на диета да не гледат - това е най-сочната торта със сметанов крем и шоколад"

Необходими Продукти

  • Блатове
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 1 1/2 ч.ч.
  • бакпулвер - 10 г
  • вода - 6 с.л.
  • масло - 6 с.л. или олио
  • брашно - 1 1/2 ч.ч.
  • ванилия - 1 есенция
  • какао - 2 с.л.
  • Сметанов крем
  • сладкарска сметана - 300 - 350 мл, добре изстудена
  • пудра захар - 2 - 3 с.л.
  • Сироп
  • вода - 2 ч.ч.
  • захар - 12 с.л.
  • Глазура
  • шоколад - 100 г
  • олио - 1 - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци в отделни купи. Белтъците се разбиват с половината захар на твърд сняг.

Жълтъците се разбиват с останалата захар, прибавя се масло, вода и брашно с бакпулвер, ванилията и се разбива много добре, получава се много гъста смес. Прибавя се към разбитите белтъци и се разбърква.

Отделя се 2/3 от сместа и се прибавя какаото, в другата 1/3 не се слага, остава си бяла.

Пекат се в загрята фурна на хартия за печене във форма около 20 см на 180 градуса. Ако дървено шишче излезе сухо, значи е готово.

След изпичане се оставят да се охладят.

Кафявият блат се разрязва на 3 платки, белият на 2 платки.

За сиропа в тенджера се слага захарта и се прибавя водата и ври 2-3 минути, до пълно разтопяване.

За крема в купа се разбива сметаната с пудрата захар.

В поднос се слага една платка, после се сиропира, слага се от сметановия крем, платка, и т.н. , залива се с крем отгоре и отстрани.

Глазурата се приготвя, като шоколадът се разтопява на водна баня или в МВ, после се прибавя олиото, разбърква се и се излива върху тортата.

Поръсва се със смлени орехи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: