Начин на приготвяне
Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци в отделни купи. Белтъците се разбиват с половината захар на твърд сняг.
Жълтъците се разбиват с останалата захар, прибавя се масло, вода и брашно с бакпулвер, ванилията и се разбива много добре, получава се много гъста смес. Прибавя се към разбитите белтъци и се разбърква.
Отделя се 2/3 от сместа и се прибавя какаото, в другата 1/3 не се слага, остава си бяла.
Пекат се в загрята фурна на хартия за печене във форма около 20 см на 180 градуса. Ако дървено шишче излезе сухо, значи е готово.
След изпичане се оставят да се охладят.
Кафявият блат се разрязва на 3 платки, белият на 2 платки.
За сиропа в тенджера се слага захарта и се прибавя водата и ври 2-3 минути, до пълно разтопяване.
За крема в купа се разбива сметаната с пудрата захар.
В поднос се слага една платка, после се сиропира, слага се от сметановия крем, платка, и т.н. , залива се с крем отгоре и отстрани.
Глазурата се приготвя, като шоколадът се разтопява на водна баня или в МВ, после се прибавя олиото, разбърква се и се излива върху тортата.
Поръсва се със смлени орехи.