Начин на приготвяне
Гъбите Шийтаке, ако са сухи, се накисват във вода за около 30-40 мин.
Ако са пресни се почистват с влажна домакинска хартия или памучна кърпа. Не се измиват под вода. Пънчето се отстранява, защото и много жилаво.
Чушките се почистват. Нарязват се на по-големи парчета. Загрява се мазината в тиган и се запържват чушките и гъбите на силна температура за около 3-4 мин. или до омекване.
Намалява се температурата, прибавя се оризът, наситнен чесън и подправките. Запържва се при непрекъснато разбъркване за около 2-3 мин. Поръсва се със сухо шери и се намива 350 мл топла вода.
Похлупва се с капак и се оставя да къкри на котлона за около 20 минути или до готовност на ориза. Периодично се разбърква. В последните минути на готвене се добавя и грахът. Посолява се на вкус.
Загрява се малко сусамово олио в тиган и се изсипват предварително разбитите яйца. Разбъркват се, за да се получи тънък омлет.
Щом се стегне се прехвърля върху дъска навива се на руло и се нарязва на тънко. Добавя се заедно със зеления лук нарязан диагонално към ориза, разбърква се с вилица. Подправя се със соев сос и струйка сусамово олио.