Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Ориз на тиган»Постен ориз с гъби Шийтаке

Постен ориз с гъби Шийтаке

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Постен ориз с гъби Шийтаке2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
35 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • олио - 2 с.л.
  • чушки - 2 бр. жълта и червена
  • гъби шийтаке - 250 г
  • дългозърнест ориз - 250 г
  • подправки за супа - 1 с.л. микс
  • чесън - 2 скилиди наситнени
  • шери - 2 с.л. сухо
  • грах - 140 г замразен дребен
  • сусамово олио - 2 с.л.
  • яйца - 2 бр разбити
  • зелен лук - 1 връзка
  • соев сос - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Гъбите Шийтаке, ако са сухи, се накисват във вода за около 30-40 мин.

Ако са пресни се почистват с влажна домакинска хартия или памучна кърпа. Не се измиват под вода. Пънчето се отстранява, защото и много жилаво.

Чушките се почистват. Нарязват се на по-големи парчета. Загрява се мазината в тиган и се запържват чушките и гъбите на силна температура за около 3-4 мин. или до омекване.

Намалява се температурата, прибавя се оризът, наситнен чесън и подправките. Запържва се при непрекъснато разбъркване за около 2-3 мин. Поръсва се със сухо шери и се намива 350 мл топла вода.

Похлупва се с капак и се оставя да къкри на котлона за около 20 минути или до готовност на ориза. Периодично се разбърква. В последните минути на готвене се добавя и грахът. Посолява се на вкус.

Загрява се малко сусамово олио в тиган и се изсипват предварително разбитите яйца. Разбъркват се, за да се получи тънък омлет.

Щом се стегне се прехвърля върху дъска навива се на руло и се нарязва на тънко. Добавя се заедно със зеления лук нарязан диагонално към ориза, разбърква се с вилица. Подправя се със соев сос и струйка сусамово олио.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: