Начин на приготвяне
Фурна - 190 градуса.
Голяма йенаглас теджера.
Зеленчуците се почистват и нарязват така, както е посочено в рецептата.
Гъбите се обелват и ако са малки, се оставят цели, ако са по-големи, може да се срежат наполовина.
Пържолите се начукват с чук за месо. Поръсват се със сол и черен пипер и се запържват в сгорещено олио за 3-4 мин, на всяка страна или докато се зачервят.
Изваждат се и се намазват и от двете страни с горчица. Поръсват се с чубрица и кимион. Подреждат се в йенска тенджера.
Мазнината от свинските пържоли се прецежда и в чист тиган се задушава наситнен лук и чесънът.
Поръсват се със сол и периодично се разбърква. Добавят се и чушките, нарязани на кръгчета. Оставят се на умерена температура на котлона, докато омекнат.
Добавят се гъбите, разбърква се няколко пъти и се сваля от котлона.
Получената зеленчукова смес се разпределя върху пържолите в йената. Налива се виното и се добавя маслото, нарязано на парчета. Похлупва се с капак.
Пече се на 190 градуса за около 1 час.
Брашното се размива с малко вода.
Изважда се йената от фурната, отхлупва се капака и пържолите се събират в единия край, а в другия се налива брашното, сметаната, като се разбърква със соса и зеленчуците. Подреждат се. Връща се отново във фурната без капак за още 15 мин. Фурната се изключва.
Сервира се, като се поставя пържола, а върху нея - част от зеленчуците и се залива със сос.
Пържолите по гръцки са много вкусни.