Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Високомаслен домашен кокосово-фъстъчен крем

Високомаслен домашен кокосово-фъстъчен крем

Величка ЩърбановаВеличка Щърбанова
Мастър Шеф
5334k1k5
Високомаслен домашен кокосово-фъстъчен крем
Снимка: Величка Щърбанова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Не само вкусно, но и отгоре на всичко здравословно и диетично - четири основателни причини да го опитате"

Необходими Продукти

  • кокосов орех - 1/2 от плода (200 г)
  • фъстъци - 100 г печени със сол
  • ленено масло - 3 с.л.
  • масло - 80 г висококачествено краве
  • петмез от рожков - 5 с.л. (или мед)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В магазина изберете плод, който като го разклатите да се чува плисък на течност във вътрешността му. Не се нахвърляйте на по-големи като обем плодове, а на по-малки и с по-голямо тегло! Иначе има вероятност да си изберете, презрял и мухлясал плод. В големите вериги има контролни везни и имате възможност да теглите.

Орехът се удря няколко пъти по най-широката му част с обратната страна на тежък нож, като въртим постоянно. Пробивам една от трите вдлъбнатинки на кокосовия орех и обръщам в чаша да се отцеди течността.

Поставям го в найлонов плик и го удрям 2-3 пъти с чук, докато се цепне. С помощта на лъжица внимателно отделям ядката от черупката. Кафявата коричка, лично аз предпочитам да не я отстранявам.

Измивам с вода полепналите твърди частички от черупката. Взимам половината от ядката и я нарязвам на парченца, които слагам в блендера заедно с отцедената течност.

Блендирам до момента, в който се получи едро смляна каша. Добавям печените фъстъци. Отново блендирам за кратко. Постепенно прибавям лененото и кравето масло. Тук вече блендерът започва да работи на почивки, защото иска време, докато всичко ще се превърне в нещо като паста.

Накрая добавяме петмез от рожков или мед. Блендира се докато се получи гладък крем. Ако желаете добавете и чисто какао - ще се получи по-шоколадов вкус. Съхранявайте в бурканче в хладилник.

Използвам за закуска заедно с кафето сутрин и се чувствам сита до обяд. Рецептата е подходяща за НВ/ВМХ (ниско въглехидратно/високо мазнинно хранене).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: