Начин на приготвяне
Измиваме черешите и отстраняваме дръжките им. Костилките се изваждат над съд, за да запазим отделилия се сок.
Подреждаме ги в емайлиран или стъклен съд, като между всеки ред поръсваме от захарта и завършваме с нея.
Покриваме съда със стреч фолио и го поставяме в хладилник за 24 часа.
На следващия ден ги оставяме за около 1-2 часа, за да се темперират и отпусне сиропът им.
Отделяме внимателно плодовете и ги поставяме в емайлирана тава. Захарта и отделилия се сок поставяме в тенджера с чаша вода.
Варим сиропа на слаб котлон около 20 минути, докато захарта се разтопи и течността малко се редуцира. Ароматизираме го с ванилия.
С готовия сироп заливаме черешите и поставяме тавата в предварително загрялата се фурна.
В първите 20 минути печем на 180°C, след което намаляваме градусите на 150°C до готовност на домашното сладко.
По време на топлинната обработка разбъркваме с дървена лопатка, като се стараем да запазим целостта на плодовете.
Пробваме гъстотата върху чинийка, извадена от фризера. Щом капката не се разтича или сиропът образува пътечка, сладкото е готово.
10 минути преди да го извадим от фурната, добавяме лимонената киселина, разтворена в супена лъжица гореща вода.
Насипваме горещото сладко в сухи бурканчета. В две-три от тях прибавям по 1 с.л. тъмен ром, като количеството на сладкото е един пръст под ръба.
Надписвам бурканчета, чийто ароматизирани плодове използвам в сладкиши или други десерти.
След затварянето им ги обръщаме с капачката надолу. Покриваме ги с кърпа, за да изстиват по-бавно.
Съхраняваме на тъмно и хладно!
Съвет: Ароматите в сладката са по избор и вкус на домакинята. Ванилията придава нежен, фин аромат. По желание можете да я замените с листа от индрише или да оставите черешовото сладко с натурален вкус.
Печеното Сладко от Череши е готово.