Начин на приготвяне
Представям ви интересна рецепта за кекс от кайма и вкусен сос с манатарки и тъмна бира.
Аз лично пия тъмна бира целогодишно и последния път реших да я включа и в приготвянето на вечерята. Интересните леко горчиви и едновременно карамелени нюанси на тъмната бира чудесно хармонират с вкуса на манатарките и свежото и леко ястие от кайма.
Омесваме каймата заедно с едно от яйцата, наситнения зелен лук, каперсите и част от нарязания на ситно магданоз. Овкусяваме със сол, чубрица, черен пипер.
Сваряваме и обелваме останалите 4 яйца. Правоъгълната форма за кекс застиламе с хартия за печене.
Изсипваме половината смес от каймата, подреждаме сварените яйца отгоре и затваряме с другата половина. Печем на 180 градуса до готовност (около 30-40 мин).
Докато соленият кекс се пече, приготвяме соса.
Сушените гъби предварително сме накиснали във вода, за да се хидратират. Също предварително може да запечем и брашното. Слагаме маслото в умерено нагорещен тиган.
Прибавяме брашното при непрекъснато бъркане. Добавяме манатарките заедно с водата, в която са се киснали. Разреждаме с бирата, а след това добавяме и бульона. Овкусяваме със сол и черен пипер и оставяме на котлона, докато се сгъсти и получим гладък и ароматен сос.
При необходимост досгъстяваме с още брашно.
Поднасяме парчетата кекс, гарнирани със соса и свежа зелена салата.
Кексът от кайма със сос от тъмна бира и сушени манатарки е много вкусен.