Начин на приготвяне
Фурна - 175-180 градуса.
Дълбока и широка тава за печене, намаслена - вкл. и стените.
Започва се с приготвянето на плънките.
ПЪРВА ПЛЪНКА
Яйцата се разделят и белтъците се разбиват на сняг. Оставят се настрани. В купа се разбива маслото и пудрата захар и се прибавят жълтъците.
Разбиват се много хубаво до крем, прибавя се лимоновият сок, ванилията, бакпулверът и грисът. Накрая с прибавят внимателно белтъците, разбърква се с шпатула.
ВТОРА ПЛЪНКА
Разделят се яйцата и белтъците се разбиват на сняг. Оставят се настрана.
В купа се разбиват жълтъците и когато станат на пяна, се прибавя пудрата захар. Разбива се до крем.
Накрая се прибавя настърганата лимонова кора и смлените орехи и разбитите белтъци. Разбърква се до еднородност.
ПОДРЕЖДАНЕ
Разделят се корите на 3 части. Не е задължително да са точен брой. Тавата за печене се намазва с четка /основата и стените/ с олио.
Поставят се 2 кори до 3 кори, като всяка кора се намазва с малко олио и така, докато свърши първата третина от корите. Последната кора не се намаслява с мазнина.
Отгоре се поставя първата плънка, разпределя се и се започва подреждането на втората третина от корите, като се процедира по същия начин.
Когато свърши подреждането на корите, се поставя втората плънка, разпределя се.
Отгоре се започва подреждането на последната третина от корите.
Винаги след всяка подредена кора се притиска с ръце.
Баклавата се нарязва по избор на форми и се намазва изцяло горната кора с мазнина/ олио.
Не се поставя предварително мазнината, а след като е нарязана на парчета - така е по-лесно разрязването на корите.
Пече се на 175-180 градуса за около 60 мин.
СИРОП
Всички съставки се слагат в тенджера и след като сместа заври, се оставя да къкри за около 5-10 мин. Излива се лимонтузу, разтворено в 1 с.л. вода.
Залива се охладената баклава с горещ сироп.
Датската Баклава се оставя да попие 2 дни и след това се сервира.