Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други Десерти»Фигурки от карамел за украса

Фигурки от карамел за украса

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Фигурки от карамел за украса
Снимка: marcheva14
6 / 7
01/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Готвене
5 мин.
Общо
10 мин.
"Ето как да си приготвите ангелска коса за своите сладкиши и десерти..."

Необходими Продукти

  • захар - 120 г, кристал
  • олио - малко
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Вилица с дълги зъбци;

Голям черпак леко намаслен;

Дълга метална обла длъжка;

Голямо парче хартия за печене.

В подходяща касерола се изсипва захарта, поставя се на умерен котлон да се разтопи. Когато започне да се разтопява най-долният слой, се разбърква с шпатула, за да се даде възможност да се разтопи правилно захарта. Прави се тъмен карамел.

След като е готов, се сваля от котлона и се оставя за 1 до 2 минути да се сгъсти. Котлонът се оставя на най-ниската степен, за да може по някое време отново да се постави за кратко карамелът, за да омекне, защото той след време се стяга.

На домакинска хартия се изсипва малко олио и се намаслява тънко черпакът, също и металната тръба.

С вилица с дълги зъбци се гребва от захарта, изтегля се и се минава хаотично около обратната страна на черпака, за да се получи т.нар. гнездо/кошница. Оставя се да се втвърди и след това много леко се отлепя. Оставя се да се втвърди окончателно върху хартия за печене.

С потапяне на вилицата отново се изтегля захар и започва да се навива само от горната страна на металната тръба, като се държи високо, за да се спуска захарта на косъм, да се получат съответните нишки за т.нар. ангелска коса.

След като се направи косата с желаната гъстота, захарта се реже с ножица. Много внимателно се събира с длани да се оформи на топче, оставя се настрана върху хартията.

Ветрилото се рисува, като отново се изтегли захарта и се рисуват по-плътни нишки върху хартията. Оставя се да няколко минути да се втвърди и внимателно се отлепя.

На лешник / бадем се забожда клечка, потопява се в карамела вдига се високо, за да се изтегли захарта, оставя се да се втвърди.

С карамела може да се приготвят всякакви фигури по избор. Лесно и приятно се работи, важното е да се намери точната гъстота, за да може да се стича правилно.

Фигурките от карамел за украса са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: