Начин на приготвяне
Сварете картофите в подсолена вода, охладете, обелете ги и нарежете на парченца.
Рибата измийте и поставете с кожата надолу във вряща вода, която да я покрива два пръста. Използваме филе с кожа, за да не се разпада месцето и така повече да се напои с вода.
След минутка-две рибата ще изгуби прозрачността си и ще побелее.
Отстранете я от огъня, отцедете и щом поизстине отстранете кожата.
Загрейте зехтина на слаб до умерен огън и сложете в него скилидките чесън - необелени и леко смачкани.
След две минутки те ще пуснат аромата си и ще овкусят зехтина.
В купа сложете варените картофи, треската разронена с пръсти (крехка е и направо се разпада сама при минимално втриване с пръстите). Налейте млякото, ароматизирания зехтин, премахвайки чесънчетата, лимоновия сок, сол и пипер.
Пасирайте всичко на бавна степен, като накрая може да увеличите. Налейте си още мляко или зехтин до получаване на идеалната за вас консистенция.
Поднесете пюрето с топъл хляб, гарнирано с маслини и аншоа. Много добре се комбинира и с печени чушки или сушени мариновани домати.
Пюрето от треска е готово.