Начин на приготвяне
Лукът се реже на възможно най-ситно. В дълбок тиган се изсипва шарланът и се сгорещява, след което се прибавят оризът и лукът и се бърка непрестанно до пълното набъбване на ориза. След което се прибавят и стафидите, заедно с всички подправки и се разбърква. Отстранява се от котлона, за да изстине.
За получаването на малки сармички е необходимо да слагате по една непълна чаена лъжичка от сместа във всяко листо и да го завиете във формата на сарма (сгъва се лявата и дясната страна на листото върху сместа, която е в средата и навивате във формата на руло).
След като са сгънати всички сарми е необходимо дъното на тенджерата, в която ще ги варите, да се покрие с лозови листа, за да не залепнат сармите.
Нареждат се плътно една до друга сармите и се покриват с чиния, която да ги притиска и да не им позволява да се разместват, докато се варят.
Долива се вода, колкото да покрие изцяло сармите, след което се поставя капака на тенджерата и се варят около 40 минути (докато сармите поемат изцяло водата и омекнат), на слаб котлон.