Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Веган лозови сармички

Веган лозови сармички

DenitsaDenitsa
Помощник Готвач
823501281
Веган лозови сармички
Снимка: Denitsa
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12
"Вкусни сарми за всички, които са изключили животинските продукти от менюто си"

Необходими Продукти

  • ориз - 1 ч.ч.
  • стафиди - 1/2 к. ч.
  • лук - 1 глава
  • лозови листа - 35/40 бр.
  • шарлан - 1/2 к.ч.
  • чубрица - 1/2 ч.л.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът се реже на възможно най-ситно. В дълбок тиган се изсипва шарланът и се сгорещява, след което се прибавят оризът и лукът и се бърка непрестанно до пълното набъбване на ориза. След което се прибавят и стафидите, заедно с всички подправки и се разбърква. Отстранява се от котлона, за да изстине.

За получаването на малки сармички е необходимо да слагате по една непълна чаена лъжичка от сместа във всяко листо и да го завиете във формата на сарма (сгъва се лявата и дясната страна на листото върху сместа, която е в средата и навивате във формата на руло).

След като са сгънати всички сарми е необходимо дъното на тенджерата, в която ще ги варите, да се покрие с лозови листа, за да не залепнат сармите.

Нареждат се плътно една до друга сармите и се покриват с чиния, която да ги притиска и да не им позволява да се разместват, докато се варят.

Долива се вода, колкото да покрие изцяло сармите, след което се поставя капака на тенджерата и се варят около 40 минути (докато сармите поемат изцяло водата и омекнат), на слаб котлон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: