Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Телешко месо»Телешко със сусам, спанак и ориз

Телешко със сусам, спанак и ориз

Владка ПанайотоваВладка Панайотова
Иноватор
1432442035
Телешко със сусам, спанак и ориз1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
3

Необходими Продукти

  • телешко месо - 400 г от врат
  • жасминов ориз - 200 г
  • нишесте - 1 с.л.
  • бяло вино - 3 - 4 с.л. полусухо
  • сол
  • соев сос - 2 с.л. тъмен
  • сусамово семе - 1 с.л.
  • белтъци - 1 бр.
  • лук - 2 малки глави
  • чесън - 3 скилидки
  • спанак - 300 г
  • джинджифил - парче пресен джинджифил или 1/4 ч.л. сух
  • олио - 4 - 5 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Месото се реже на дребни кубчета и се маринова. В купа при месото се поставят нишестето, 1 с.л. соев сос, виното, сол, белтък и сусамовото семе, предварително запечено.

Всичко се размесва добре и се оставя да престои около 30 минути. Оризът се сварява във вряща подсолена вода, отцежда се и се охлажда със студена вода.

Лукът и чесънът се режат на ситно. Спанакът, измит и подсушен, се реже на едро.

Джинджифилът, ако е пресен, се реже на ситно и се пържи с другите зеленчуци, а ако е сух и смян се добавя накрая. В тигана се сгорещяват 2-3 с.л. от олиото и се запържва месото по 2-3 минути от всяка страна и се вади в чиния.

Добавя се още 1 с.л. от олиото сгорещява се и се слага спанака, разбърква се 2-3 пъти. Овкусява се с 1-2 с.л. соев сос и се изважда в чиния.

Добавят се още 1-2 с.л.олио и се пържи лукът и чесънът. Добавя се свареният, отцеден и охладен ориз. Намаля се огъня. Добавя се сусамовото олио със спанака и се сваля от огъня.

Върху канапето от ориз и спанак се поставят изпържените кубчета месо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: