Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Дроб сарма»Агнешка дроб сарма за Гергьовден

Агнешка дроб сарма за Гергьовден

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Агнешка дроб сарма за Гергьовден3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
65 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6
"Традиция е за празника да се приготвя дроб сарма, а ние ви предлагаме най-добрата"

Необходими Продукти

  • агнешки комплект - 1 кг
  • ориз - 2 ч.ч.
  • бульон - 6 ч.ч.
  • зелен лук - 3 връзки / само бялата част/
  • растителна мазнина - 60 мл.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • яйца - 3 бр.
  • прясно мляко - 130 мл.
  • брашно - 2 с.л.
  • джоджен - 2 с.л., пресен
  • черен пипер - 1 ½ ч.л.
  • гъби - 1 буркан, 320 г от консерва
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Агнешкият комплект, който съдържа агнешки бял и черен дроб и сърце, се сварява до готовност.

Този процес трае около 1 час, след което бульонът се запазва. Прецеждаме го и го използваме в ястието.

Сварените до омекване агнешки дреболии оставяме леко да се охладят. Нарязваме ги на кубчета.

Измиваме зеленият лу, на който използваме само бялата част от стеблата.

Нарязваме ги на дребно и ги сотираме в растителната мазнина. Оризът, предварително измит, накисваме за около 1 час във хладка вода. Отцеждаме го от водата и го прибавяме към лука. Запържваме, докато той стане прозрачен.

Прибавяме и агнешките дреболии, червения пипер, отцедените от маринатата гъби и 1 ½ ч.ч. от бульона. Овкусяваме със сол, черен пипер и джоджен.

Изсипваме съставките в подходяща тавичка и добавяме останалото количество от бульона.

Печем на силна фурна, около 50 минути, докато оризът поеме от течността.

За заливката смесваме разбитите прясно мляко, яйца и брашно. Връщаме ястието във фурната за още 15 минути, запичайки го до готовност. Поднасяме дроб-сармата топла, гарнирана с млечна салата и люта чушка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: