Начин на приготвяне
Макароните се варят и отцеждат. Не се заливат със студена вода, а само се напръскват с малко мазнина, за да не се слепят.
Доматите се бланшират, обелват и нарязват на много ситно или се пюрират в кухненския робот.
Патладжаните се режат на филийки, посоляват е и се оставят да се отцедят от горчивия сок. Изплакват се, леко се подсушават, нарязват се на дребни кубчета и се изпържват на части на силен огън по около 5-6 минути. Когато се по зачервят, се вадят в чиния.
В същия тиган се сипва зехтин и се запържват лукът, чесънът и доматите. Подправя се с риган, босилек и сол. Ври 1-2 минути и се оттегля. Може да се подправи също и с розмарин и мащерка по желание.
В тава, намазана и поръсена с галета, се реди мусаката: половината от макароните, половината от патладжаните, половината от доматения сос, останалите макарони, патладжани, доматен сос и накрая настърган кашкавал.
Пече се около 10-15 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна.
Консумира се топла.