Начин на приготвяне
Пресейте брашното, добавете солта и разбъркайте, оформете кладенче. Сипете маята в него и прибавете разбитите белтъци, олиото, захарта, киселото мляко и затопленото прясно мляко, замесете меко тесто.
Намажете купата с малко олио, поставете тестото и го завийте със стреч фолио, оставете да удвои обема си на топло.
Размесете втасалото тесто, от него откъснете 7 еднакви по размер топчета, колкото яйце. Останалото тесто разделете на три равни топки. Върху хартия за печене разточете първата от трите топки на тънка кора, с нож за пица разделете на 6 триъгълни парчета, намажете ги с разтопено масло.
В средата на всеки триъгълник поставете топче от първите седем отделени и завийте с острата страна на триъгълника (за по-голяма яснота погледнете снимките в галерията).
Разточете другите две по-големи топки на кръгли кори, слепете ги с масло по средата, разделете ги на 6 триъгълника, а на триъгълниците направете прорез в средата.
Усучете всеки триъгълник три пъти през прореза, разтворете и поставете върху всяка топка (погледнете снимките в галерията).
Последното топче от седемте броя намажете с разбития белтък, поръсете със сусам и оваляйте отстрани в маково семе, поставете го в средата.
Намажете погачата с белтъка и поръсете със сусам само топчетата, като в долния край поръсете с маково семе, за да се образува цветето.
Поставете питката в студена фурна и включете на 180 градуса, печете до готовност за около 30-35 минути.
Погачата Цвете с белтъци е готова.