Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Бисквитена торта»Бисквитена торта с ягодов и вишнев сироп

Бисквитена торта с ягодов и вишнев сироп

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Бисквитена торта с ягодов и вишнев сироп11 / 11
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
14 мин.
Общо
39 мин.
Порции
12
"Кой е казал, че мечтите не се сбъдват - опитахте ли тази бисквитена торта с ягодов и вишнев сироп"

Необходими Продукти

  • бисквити - 230 г чаени, тънки
  • прясно мляко - 100 мл
  • ром - 50 мл
  • ягодов сироп - 50 мл
  • орехи - 90 г
  • шоколад - 50 г черен
  • За вишнев крем
  • вишнев сироп - 100 мл концентриран
  • прясно мляко - 400 мл
  • жълтък - 1 бр.
  • нишесте - 3 с.л. с връх, натурално
  • захар - 100 г (зависи и от сладостта на сиропа)
  • ванилия - 1 прахче
  • масло - 20 г
  • За ягодовия крем
  • ягодов сироп - 200 мл концентриран
  • прясно мляко - 800 мл
  • жълтъци - 1 бр.
  • захар - 170 г
  • нишесте - 7 с.л. натурално
  • желатин - 6 г (3 листа)
  • масло - 30 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За първия крем загрейте млякото със захарта и ванилията на умерен огън. Разбийте жълтъка и нишестето във вишневия сироп и налейте тази смес на тънка струйка към горещото мляко. Бъркайте на слаб огън до сгъстяване и накрая сложете маслото (количеството захар може да варира според това колко сладък е сиропът от вишни, който използвате, ако е прекалено сладък, намалете количеството на захарта)

Смесете 100-те мл прясно мляко със алкохола и 50-те мл ягодов сироп и в тази течност напоявайте бисквитките и ги редете в тавичка с откопчаващо дъно (23-24 см диаметър) на един пласт, така че да няма пролуки.

Излейте кремчето и щом стегне, подредете още един пласт бисквити.

Пригответе втория крем, като процедирате по подобен начин - загрейте млякото със захарта и щом се разтопи, налейте към тях на тънка струйка нишестето, разбито добре (да няма бучки) с ягодовия сироп и жълтъка. Бъркайте на тих огън до сгъстяване, сложете маслото и когато се разтопи, отстранете от огъня.

Хидратирайте желатина в студена вода според указанията на производителя и го разтворете в ягодовия крем. Използваме го, тъй като този крем е повечко и в случай че го наливаме на един пласт, трябва да сме сигурни, че ще стегне добре.

Излейте всичкия крем върху втория пласт бисквити /или половината от него/, подреждайки още един ред бисквити и завършвайки с останалата половина крем.

Оставете бисквитената торта да стегне няколко часа или една нощ, като след като изстине, я приберете в хладилник.

Откопчайте формата, като предварително минете по ръбовете с навлажнен нож.

За украсата и декорацията използвайте въображението си. Аз запичам орехите на сух тиган, накълцвам ги с нож и полепвам краищата и част от повърхността на тортата. Доукрасявам с настърган черен шоколад и ситни парченца сушени ягоди.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
514
40
30
20
10
Дай твоята оценка: