Печен Заек на Шиш

Печен Заек на Шиш
Снимка: Анонимен
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
220 мин.
Порции
5
"Тайната на това вкусно печено заешко е в маринатата"

Необходими Продукти

  • Марината за дивеч
  • вода - 8 ч.ч.
  • вино - 500 мл (по възможност сухо)
  • оцет - 250 мл
  • моркови - 1 бр.
  • лук - 1/2 глава
  • дафинов лист - 2 бр.
  • черен пипер - 15 зрънца
  • карамфилчета - 2 бр.
  • заек - 1 бр.
  • олио - 1 с.л. за намазване
  • мас - 1 с.л. за намазване
  • сланина - 200 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички продукти за маринатата се кипват за 10 мин. и се оставя да изстине напълно и с нея се залива заекът.

Престоява в маринатата 24 часа. Изважда се от маринатата и се измива, подсушава се и се шпикова с парченца сланина.

Заекът се намазва с мазнина и се пече на шиш над слаб огън, като от време на време се маже с мазнината (олиото и маста се смесват и с тази мазнина се маже).

По възможност сосът, който изтича от месото, при печенето се събира в отделен съд. Изпеченият заек се поднася с този сос.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Asya Jekova
Asya Jekova
Много добра рецепта. Много добре обяснено всичко и заека стана чудесен на вкус. За първи път усетих истинския вкус на месото/нежен и много хубав/, защото винаги в рецептите има много зеленчуци и подправки, които го овкусяват. Аз промених маринатата, като сложих само 50 мл. оцет и след като поизстина прибавих 4 с. л. мед. Месото беше чудесно овкусено. По време на печенето го завъртахме на четирите страни/през около 10 мин и го намазвах със смес от зехтин, накълцани прясна мащерка и риган. Резултатът е чудесен. Да ви е сладко.
Относно соса, поставих фолиева тавичка с няколко парченца бекон/сланина, за да не изгаря соса/ в грила под заека.
09.05.2021 20:52
Зори
Зори
Много Ви благодаря за отговора :)
12.06.2018 08:38
1
Зори
Зори
Бихте ли предложили идея, как точно да се събира този сос, който се изтича при печенето? Той със сигурност е много вкусен и би било жалко, да се прахосва.
08.06.2018 16:23
1
1
Покажи всички подкоментари