Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хлебче с айрян в йенско стъкло

Хлебче с айрян в йенско стъкло

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Хлебче с айрян в йенско стъкло
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6
"Този аромат, този неустоим аромат на прясно изпечен хляб, който ви кара да забравите за всичко останало"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г + за доизмесване
  • суха мая - 7 г
  • айрян - 300 мл гъст
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното в купа и го смесете със сухата мая и захарта.

Направете кладенче и в него сипете айряна (на стайна температура или леко затоплен) и олиото.

Замесете еластично и нелепнещо тесто, като си добавяте брашно, ръсвайки по плота в процеса на месене.

Накрая добавете и солта в тестото малко по малко. Правим това, защото така даваме време на маята да се активира, а солта забавя този процес.

Оформете топка и я поставете в малка тавичка от йенско стъкло (18.5 см. диаметър, високи стени, покрита с хартия за печене), ръснете малко брашно по повърхността и загладете леко. Оставете така в топло помещение да втаса и удвои обема си.

Бухналият хляб изпечете в загрята на 180 градуса фурна за около 35 минути или до златист загар.

Щом извадите от фурната покрийте с чиста кърпа за 15 минути, за да поомекне коричката.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: