Начин на приготвяне
Пресейте брашното в купа и го смесете със сухата мая и захарта.
Направете кладенче и в него сипете айряна (на стайна температура или леко затоплен) и олиото.
Замесете еластично и нелепнещо тесто, като си добавяте брашно, ръсвайки по плота в процеса на месене.
Накрая добавете и солта в тестото малко по малко. Правим това, защото така даваме време на маята да се активира, а солта забавя този процес.
Оформете топка и я поставете в малка тавичка от йенско стъкло (18.5 см. диаметър, високи стени, покрита с хартия за печене), ръснете малко брашно по повърхността и загладете леко. Оставете така в топло помещение да втаса и удвои обема си.
Бухналият хляб изпечете в загрята на 180 градуса фурна за около 35 минути или до златист загар.
Щом извадите от фурната покрийте с чиста кърпа за 15 минути, за да поомекне коричката.
Добър апетит!