Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Рибена Чорба»Провансалска гъста супа от бяла риба

Провансалска гъста супа от бяла риба

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Провансалска гъста супа от бяла риба
Снимка: Sevdalina Irikova
2 / 5
21/05/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Това не е просто супа, а вкусна покана да се влюбите във Френската кухня, от която ние вече се възползвахме"

Необходими Продукти

  • тилапия - 5 бр. филе
  • рибен бульон - 600 мл.
  • жълтъци - 2 бр.
  • моркови - 1 бр., малък
  • картофи - 1 бр., малък
  • чесън - 2 скилидки
  • праз - 1 стрък, голям
  • зехтин - 1 ч.ч.
  • лимони - 2 с.л., сока от цитруса + тънка ивица от кората плода
  • мащерка - 1 ч.л., изсушена
  • франзели - 1 пълнозърнеста
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Прованс – земя на лавандулови полета и маслинови горички, уханни склонове и плодородни долини, ослепителни цветове и кристална светлина.

Тази супа се приготвя в този регион на югоизточна Франция. Характерен за нея е сосът с жълтъци и чесън.

За да приготвите този сос в кухненски робот, трябва да смесите чесъна, солта и жълтъците.

После постепенно добавяйте зехтина капка по капка, като продължавате да разбърквате, докато сместа се сгъсти. Оставете от него 1 с.л.

В тенджера загряваме зехтина и сотираме нарязания на едро праз лук. Задушаваме и нарязания на ситни кубчета морков.

Добавяме мащерката и лимоновата кора. Поставяме филетата от риба, целия картоф и наливаме рибния бульон.

Оставяме да заври и намаляваме огъня. Супата къкри, докато рибата се свари.

Отстраняваме я в чиния, накъсваме я и я поставяме на топло. Картофа пасираме.

Отстраняваме лимоновата кора.

Смесваме разбитата майонеза внимателно, като темперираме с рибния бульон.

Продължаваме да бъркаме сместа на тих огън, докато се сгъсти.

Прибавяме към нея картофеното пюре. Поръсваме с мащерка.

В дълбока чиния подреждаме месото от рибата. Подреждаме нарязани филии от франзелата.

Заливаме с гъстия бульон. Можете да гарнирате със сметана и настъргана лимонова кора.

Съвет: В оригиналната рецепта се използва филе от камбала, което можете да замените с друга бяла и нетлъста риба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: